tisdag 21 juni 2011

Handbollsträning

Ni är nu flera stycken som undrar hur det egentligen går för Gabriel med hans handbollsträning och därför tänkte jag (medan pastan kokar och Gabriel sover) försöka hinna ge er en lägesrapport. En handbollsspelare bör ha många olika egenskaper och kvaliteter för att lyckas. Att vara lång är inget krav, men en stor fördel om man ska lyckas som niometersspelare eller målvakt (som jag då gärna ser att Gabriel blir). Att vara muskulös och atletisk är också viktigt, likväl som du bör vara snabb och explosiv. Allsidig träning är alltså en förutsättning och jag och David försöker helt enkelt ta vårt ansvar så gott vi kan. Vårt motto är "det man inte kan ge genom arv måste man säkra genom miljö". Vi tar alltså inga chansningar. Att vi båda lirat handboll i flera år och att David är tränare ger inga garantier för att vi har lyckats koka ihop en talang inuti magen på mig. Därför tar vi Gabriels träning, kost och sömn på största allvar. Och för er som själva planerar att fostra en handbollstalang, så följer nu en beskrivning på vårt upplägg.

Kost
Förutom alla självklara orsaker till varför det är viktigt att äta så är det bra att minnas att protein krävs för en god muskelutveckling. Det tar vi hänsyn till genom att servera Gabriel modersmjölkersättning var tredje timma. Därtill har vi nu utökat hans diet med att börja smaka på gröt, vilket tydligen är en riktig höjdare om man frågar Gabriel och han blir inte nådigt arg när han inte får mer.

Ett mål med ersättning

Gröt är riktigt smaskigt!

- Mamma, ge mig mer gröt!! Nuuu!!

Sömn
Återhämtning är A och O, det vet ju alla vi som håller på med någon form av idrott. Bemödar mig därför inte att göra någon större utläggning om detta.

Vagnen är fortfarande favoritstället att sova på.

Självförtroende, självkänsla och självinsikt
Att vinna är att våga och för att våga krävs mod och att vara modig är lite enklare om du har ett gott självförtroende. Självförtroende kan byggas upp genom att känna att man lyckas och att man klarar av olika uppgifter. Men ibland finns det uppgifter som är för stora för en, som man kommer att klara av framöver men inte just nu och när man möter sådana uppgifter så är det viktigt att ha en god självkänsla så att man känner att man duger som man är ändå och en god självinsikt så att man kan förstå att anledningen till att jag inte klarar uppgiften nu beror på att jag måste lära mig andra saker först och SEN så kommer det gå. För att ge Gabriel känslan av att lyckas så brukar vi lägga (ja, för han han ju inte ännu stå på egen hand) upp han i försvarsposition mot Tigern Bobbo som sedan ska försöka ta sig förbi Gabriel. Gabriel vinner varje gång och får därigenom en positiv känsla av att han är en grym försvarsspelare.

Notera Gabriels gameface. Han släpper inte Bobbo med blicken.

Miljö
Med ambitionen att försöka få Gabriel att älska bollar, få god bollkontroll och gärna en grym split vision-förmåga så började David köpa in bollar redan när Gabriel låg och växte till sig i magen (se samlingen i Davids inlägg nedan). David hävdar nämligen att mängden kommer att vara avgörande för ovanstående tre egenskaper. Genom att se bollar vart han än vänder sig, så blir det till slut som ett mantra att alltid ha blicken fäst på bollen. Mr Hellgren himself lär applådera åt detta tankesätt (för det var väl målvakt vi tränar honom att bli älskling...?)


Målbilder
För att effektivisera träningen är det viktigt att introducera målbilder att arbeta emot. Det blågula stället behöver väl ingen närmre förklaring. "Och för Sverige spelar...nr 1...Gabriel Payani!!!"
Notera att han redan har Bobbo i sitt grepp

Längd
Att va lång är ju inget man direkt kan träna sig till men David kom på den innovativa ideen att lägga Gabriel under lampan på bordet. Kycklingar växer ju till sig och blir större under en lampa, kanske det fungerar på Gabriel med?



Vänstersläggan
Taktik: Håll i högerhanden och låt han vifta med vänsterhanden
Se det som ett faktum, vänsterhänta spelare är på förhand oftast bra mycket mer eftertraktade än högerhänta. David har gjort allt som står i sin makt för att träna Gabriels vänsterslägga. Dagligen när han kommer hem från jobbet så tar han Gabriels vänsterarm och tränar kaströrelser, tumskruvar och knorrar. Det har gått sådär kan jag säga. Resultaten från träningen uteblev. Så vi tog till en drastiskt åtgärd och kallade in det tunga artelleriet, nämligen min vän Anna-Maria Johansson (också känd som Majsan) som lirar i landslaget och som i sommar flyttar hem till Sverige för att spela med Skövde igen efter några år som proffs i grannlandet Danmark. Hon är vänsterhänt och om inte hon kan motivera Gabriel till att börja använda den gyllene handen, så kan nog ingen. Träningen bedrevs bakom stängda dörrar, men för er som är intresserade kan vi sträcka oss till att bjuda på ett litet smakprov här på bloggen.


 



Det gäller att nyttja alla tillfällen åt träning.
Här slipar vi på spliträddningar.
Men om det nu skulle bli så att Gabriel blir högerhänt, så ser framtiden ändå ljus ut. Då har David sagt att han kan gå med på att han får bli målvakt jag har därför redan börjat smygträna honom. Kolla bara på splitrörelsen på detta kortet. Jag ser iallafall talangen och om jag blundar och anstränger mig kan jag nog nästan höra nationalsången också.

"Och för Sverige spelar...nr 1...Gabriel Payani!!!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar