onsdag 3 augusti 2011

6 månader!

Förra torsdagen fyllde Gabriel 6 månader. Det var alltså ett halvår sedan som jag jobbade mig igenom alla värkar i vår fåtölj i vardagsrummet i lägenheten medan David kollade på VM-resan på datorn samtidigt som han klockade mig. Vattnet gick och värkarnas intensitet tilltog snabbt. Mycket snabbt. Och till slut var de så kraftfulla att jag inte trodde att vi ens skulle hinna till förlossningskliniken. Men det gjorde vi. Parkerade utanför och fick sedan p-bot för det eftersom vi glömde att flytta bilen då läget blev skarpt så fort jag undersöktes. "Du är ju helt öppen" sa de. Och där och då glömde vi tid och rum. Vi hade bara en uppgift framför oss. Att förlösa vårt efterlängtade barn. En och en halv timma senare var han där hos oss. Gabriel. Vår älskade, älskade Gabriel. När vi tänker tillbaks på den första tiden och på Gabriel så är det nog hans stora närhetsbehov som präglar våra minnen mest. Han ville helt enkelt ligga nära, helst på oss jämt och framförallt ALDRIG lämnas själv överhuvudtaget. Det var ett halvår sedan, mycket har hänt sen dess...

  • Sedan tre månader tillbaka sover Gabriel i sin egen spjälsäng och sedan en vecka tillbaks i ett eget rum. Han somnar någon gång mellan 19-20 och sover till 06-07. Ibland händer det fortfarande att han vaknar och är hungrig en gång på natten, men den senaste veckan har han sovit hela natten.
  • Han har fått modersmjölksersättning sedan fyra månader tillbaks eftersom mina bröst tydligen inte klarade av att producera tillräckligt med mjölk för att mätta Gabriel. Numer äter han dessutom gröt en gång om dagen (vilket han fullkomligt ääälskar) och så har han fått smaka på potatis, palsternacka, morot, broccoli, blomkål och plommon och gillat allt. Fast palsternackan hamnar nog längst ner i tabellen.
  • Han har ordagrant växt ur liggdelen till vagnen. Han får alltså inte längre plats att ligga raklång i den, så nu har vi bytt till sittdelen. Han har sedan födseln älskat att ligga i sin vagn och nu när han både kan ligga OCH sitta i den så kan resultatet inte bli annat än bra.
  • Han har alltid älskat att stå upp och har nu blivit så stark att han klarar av att stå själv med exempelvis soffan som stöd.
  • Han sitter upp riktigt bra men är ännu inte helt stabil utan tippar lätt när han sträcker sig efter saker eller när något distraherar honom.
  • Gabriel skrattar ofta högt när någon fånar sig framför honom, framförallt när han är lite trött. Då kan han ibland nästan inte hejda sig.
  • Hans största idoler är Mora Träsk. Vi har en DVD med Mora Träsk och den går varm här hemma kan jag säga. När Gabriel är ledsen så räcker det ibland att sjunga "Lilla Olle" för honom så lugnar han ner sig och börjar le istället.
  • Nu för tiden, när man håller Gabriel under armarna så att han står på golvet så börjar fötterna gå med en gång.
  • Han är tydligen lika tjurskallig som sin mor säger David. Vill Gabriel ha något, då bannemig visar han att han vill ha det ordentligt. När jag eller David tar upp våra mobiler exempelvis så sträcker sig Gabriel efter dem direkt och får han inte dem så börjar han gallskrika. För honom är nämligen mobilen ingen telefon utan en svart rektangulär grej som man kan få se på Mora Träsk eller Alfons Åberg på. Detta har han stenkoll på. Vi vet det eftersom han när han har fått syn på mobilen skriker ända till  Mora eller Alfons sätts på. Först DÅ blir han lugn och myser in sig i knät på oss.
  • Han sover hellre på sidan än på rygg.
  • Han rullar snabbt över från rygg till mage, men har inte riktigt klurat ut hur man tar sig tillbaka till ryggläge.
  • Han försöker dra sig framåt när han ligger på golvet, men synkar inte ihop armar och ben så bra än och kommer därför aldrig framåt utan bara sidleds, runt i en cirkel.
  • Han jollrar och gör en massa ljud hela dagarn.
  • Han pratar och "tjoar" högt så fort han får syn på en bil eller buss.
  • Han har fått två tänder.
  • På 5-månaderskontrollen på BVC den 28/6 vägde han 7840 gram och var 69.5 cm lång. Det var fem veckor sedan och vi ska inte dit igen förrän om två veckor så vi misstänker en rejäl ökning tills nästa gång.
Ja, detta var bara lite av vem Gabriel är nu. Det finns säkert mer som jag egentligen vill skriva ner, men detta får räcka. En sån här skriftlig beskrivning gör honom egentligen ingen rättvisa.Gabriel upplevs bäst live helt enkelt. Som smakprov tänkte jag bjuda på detta klipp som filmades på vardagsrumsgolvet i vårt hus för nån dag sen. Här kan ni tydligt se vad jag menar med att han inte ännu tar sig framåt utan bara runt, runt, runt....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar